top of page

OPEN DAG

2 september Open Dag Erf Decohof, voor jong en oud wat te beleven!

Een natuurlijk ecosysteem, wat is dat eigenlijk? Op Erf Decohof kun je het ervaren op 2 september. Vier samenwerkende bedrijven, partners en dieren laten je het erf beleven. Van een rondleiding door de wijngaard, de kwekerij, een kleine natuurmarkt, het verhaal achter het ecosysteem, een wildplukwandeling tot een natuurbingo voor de allerjongsten. Kortom; een dag om niet te missen.


Natuurmarkt, rondleidingen & beleven

Op Erf Decohof werken 4 bedrijven samen. Deze 4 bedrijven nemen je graag mee hun deel van het erf op. In verschillende rondleidingen krijg je alles te horen. Jenine en Ruben van Wijngaard ‘t Oale Huus nemen je mee naar de wijngaard en het wijnlokaal waar je kunt zien hoe wijn van biologisch geteelde druiven wordt gemaakt. Vincent van Decohof neemt je mee op de kwekerij van grotere tuinplanten, haagplanten en eetbare struiken en vertelt het verhaal erachter. Maaike laat je de boerderijwinkel, groente- en zelfoogsttuin zien en licht het plan voor 2024 toe. Lilian van Kwekerieje neemt je mee op de kwekerij van inheemse en eetbare planten en vertelt je hoe je je eigen tuin ook geschikt kunt maken voor mens én dier. Je kunt ook een kijkje nemen bij de imker, een van de dieren op het erf of meelopen met een wildplukwandeling. Natuurlijk kun je ook over de kleine natuurmarkt lopen waar ieder bedrijf een plek heeft en kinderen met de natuurbingo het erf zelf ontdekken.


Alles heeft een functie op het erf

Naast de samenwerkende bedrijven ‘werken’ er ook allerlei dieren op het erf. De varkens helpen mee om de grond om te ‘ploegen’ en eten loopeenden slakken weg bij groente. Zo heeft iedere bewoner van het erf een functie. Ook over de locatie van bomen en struiken is nagedacht, bijvoorbeeld om de wind te breken. (On)kruid blijft staan, om insecten te ‘lokken’ die dan vervolgens weer helpen als natuurlijke bestrijding op de kwekerij.

Vincent Overgoor, eigenaar van kwekerij-boerderij Decohof vertelt: “Ik werk al langer aan een biologisch en biodivers systeem waarbij mens, plant en dier elkaar versterken. Om dit systeem verder uit te laten groeien zocht ik samenwerking met andere (startende) ondernemers die in dit systeem passen en bij kunnen dragen aan verdere groei van dit natuurlijke ecosysteem. Het doel is om elkaar hierin te versterken en om samen een compleet aanbod van biologische producten te verzorgen.” Uiteraard vertelt Vincent je er graag meer over tijdens de open dag.


Kom je ook?

“Het doel van de open dag is iedereen te laten kennismaken, maar vooral ook te laten ervaren wat er allemaal gebeurt. Ik kan je nu al vertellen dat onze passie aanstekelijk werkt”, aldus Lilian Dieben van Kwekerieje. Kom gezellig langs, drink een kopje thee, geplukt uit eigen tuin, onthaast en ervaar. Je bent van harte welkom op zaterdag 2 september van 10.00 uur tot 15.00 uur aan de Tibbensteeg 12 Hoonhorst. 


Comments


bottom of page